У Литві всерйоз взялися за нелегальних працівників

Нові законопроекти, спрямовані на те, щоб навести порядок з трудовими мігрантами, які працюють нелегально, розробили в литовському уряді.

У Міністерстві соціального забезпечення та праці Литви вирішили, що потрібно щось робити з нелегальними трудовими мігрантами, а найголовніше, з тими роботодавцями, які вважають за краще наймати фахівців на роботу і не оформляти їх офіційно.

Для цього вже розроблено проекти законів, головна мета яких встановити порядок ідентифікації особистості працівників, що приїжджають з інших країн, в тому числі з України.

Після початку дії нових правил Кодексу адміністративних правопорушень і закону про зайнятість іноземним громадянам, які все-таки ризикнуть працевлаштуватися неофіційно, загрожують великі штрафи – від 500 до 2500 євро.

Законодавство приймають для того, щоб значно зменшити масштаби нелегального працевлаштування та тіньової економіки. Найбільші порушення фіксуються в будівельному секторі. Тому, для прозорої діяльності в сфері будівництва потрібно буде купувати карту ідентифікації особистості.

За допомогою цієї карти представники контролюючих органів зможуть легко встановити особу працівника на будмайданчику і його роботодавця. Крім цього, впровадження карти дасть можливість визначити місце роботи конкретної людини в реальному часі. Контроль буде здійснюватися дистанційно. Також за допомогою цієї карти буде вестися точний облік робочого часу.

Проєкт досить дорогий. Для розробки і запуску системи буде потрібно 1,5 мільйона євро, а для підтримки інформаційної системи біля 200 тисяч євро на рік.

Планується, що система почне повноцінно працювати в 2020 році.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що згідно з даними департаменту міграції Литовської Республіки, на сьогоднішній день в країні проживає близько 17 тисяч українців.

Литовцям, які захочуть запросити громадян з інших країн, з недавнього часу не потрібно схвалення міграційної служби Литви.