Білоруський лауреат Нобелівської премії: Лукашенко потрібно піти, поки не пізно

Білоруський лауреат Нобелівської премії Світлана Алексієвич засудила насильство поліції по відношенню до демонстрантів в її країні і закликала президента Олександра Лукашенка мирно піти у відставку, повідомляє AFP.

72-річна жінка отримала Нобелівську премію з літератури в 2015 році за свою роботу про жахи війни і життя під час репресивного радянського режиму, включаючи ядерну катастрофу на Чорнобильській АЕС 1986 року.

У своїй першій публічній реакції на протести в Білорусі письменниця заявила Radio Free Europe, що Лукашенко повинен піти у відставку, щоб запобігти кровопролитну громадянську війну.

«Піти, поки не стало надто пізно, перш ніж кинути людей в жахливу прірву, прірву громадянської війни», – закликала вона Лукашенко.

«Вам просто потрібна влада, і ваше бажання закінчиться кров’ю», – попередила письменниця, звинувативши білоруська влада в «оголошення війни свого народу».

Вона була шокована «нелюдськими, сатанинськими» діями спецназівців, підкресливши, що раніше це було немислимо, і натякала, що Мінськ міг отримати підтримку з боку Росії.

Напередодні недільних президентських виборів Світлана Алексієвич заявила, що проголосує за головного опонента Лукашенко Світлану Тіхановском.

Письменниця зазначила, що розуміє, чому Тіхановском втекла в Литву.

«Вона була і залишається символом змін, боротьби за нове життя. Вона зробила, що могла. Нічого поганого про неї сказати не можу », – сказав Алексієвич.

Вона похвалила білоруських протестувальників: «Я просто полюбила своїх людей в останні тижні. Це зовсім інші люди, їх сила зовсім інша. Раніше я була трохи розчарована, але не зараз ».

Протести спалахнули в Білорусі після того, як у неділю на виборах переміг давній лідер Олександр Лукашенко. Правитель 1994 року Лукашенко виграв шостий термін з підтримкою 80 відсотків.