Вакцина доставляється до будинків жителів ізольованих сіл в Румунії

Фермер Сорін Туза зітхає з полегшенням, коли лікар і дві медсестри, що пропонують вакцинацію проти COVID-19, стукають у його двері в ізольованому селі в румунських Карпатах.

«Я вдячний, що вони прийшли сюди», – сказав Туза, сліпий діабетик, який провів два тижні в лікарні після зараження хворобою кілька місяців тому, хоча він живе в такому віддаленому місці.

«Ця хвороба – не жарт»,- сказав 45-річний чоловік AFP зі свого будинку в Поіеніта-Войні. Незважаючи на його хворобу, дружина Тузи Мирелла все ще не вірить в існування вірусу, але теж неохоче погоджується на вакцинацію.

Доктор Стефан Репеді, який витрачає годину, щоб дістатися до села по гірських дорогах, де проживає близько 40 осіб, координує проект вакцинації для тих у віддалених районах центрального округу Хунедоара Трансільванії, у кого часто немає коштів поїхати, щоб отримати свою дозу. «Громадяни вакцинуються, коли і коли вони хочуть, але ті, хто живе в сільській місцевості, ізольовані», – сказав 64-річний лікар, що володіє гострим почуттям гумору, додавши, що він «бореться з антищеплення протягом 33 років.”

«Округ Хунедоара на 70 відсотків займає гора, тому ми намагаємося охопити тих, хто не може отримати доступ до платформи реєстрації або піти в центр вакцинації. Поки все йде успішно », – сказав префект округу Хунедоара Калин-Петру Маріан перед AFP.

На даний момент понад 3,8 мільйона чоловік з 19-мільйонного населення Румунії отримали принаймні одну дозу вакцини COVID-19 – деякі під час «марафонів вакцинації» 24/7, організованих урядом на додаток до онлайн-системи. Ці зусилля є частиною амбітної спроби вакцинувати п’ять мільйонів чоловік до кінця травня, що, на думку експертів, неможливо за нинішніх темпів.

Тільки кілька з 41 округу Румунії поки скопіювали проект вакцинації Хунедоара. Оскільки багато лікарів прагнуть працювати за кордоном, Румунія відстає від більшості інших країн ЄС за кількістю ліцензованих лікарів на 100 000 жителів. За даними Євростату, дефіцит найгостріше відчувається в сільській місцевості.

Згідно з недавнім звітом омбудсмена Румунії, Пойеніта-Война і сусідня Буніла входять до числа більш ніж 210 сіл по всій країні, в яких немає лікаря загальної практики.