Лондон приймає в першому читанні нову імміграційну систему – призупиняє вільне пересування по ЄС

“Британські законодавці спочатку схвалили законопроект про припинення вільного пересування працівників по Європейському союзу, але голосування було затьмарене суперечкою з приводу коронавіруса і іноземних фахівців охорони здоров’я”,- повідомляє AFP.

Законопроект передбачає скасування спеціального імміграційного статусу для громадян ЄС, Європейського економічного простору і Швейцарії після закінчення перехідного періоду 31 грудня. Ніяких подробиць про те, якими будуть нові заходи контролю, не повідомлялося, але прем’єр-міністр Борис Джонсон уже оприлюднив плани по введенню точкової імміграційної системи, яка віддає пріоритет мігрантам для висококваліфікованих робочих місць.

Бажання контролювати британські кордони, а саме припинення вільного пересування робочої сили по 27 державам-членам ЄС, є ключовим фактором для більшості британців, які проголосували за вихід з Товариства на референдумі 2016 року.

Міністр внутрішніх справ Пріті Патель заявив, що нова система буде «більш здоровою, справедливою і простою» і «зіграє важливу роль» у відновленні країни після пандемії коронавіруса. Але лейборист Нік Томас-Симондс звинуватив уряд у відчуженні британців, в той же час покладаючись на підтримку в боротьбі з коронавірусом.

Очікується, що за новою системою мігранти будуть заробляти не менше 25 600 фунтів стерлінгів (28 600 євро, 31 200 доларів США) на рік, що означає, що вони нижче середнього по країні рівня в 30 420 фунтів стерлінгів, але більше, ніж багато посад в галузь охорони здоров’я і соціального забезпечення.

За словами Томаса-Симонда, Лондон лицемірно відноситься до Національної служби охорони здоров’я і соціальних працівників після того, як аплодував їм.

Більше 13% співробітників Національної служби охорони здоров’я не є британцями, а 5,5% – з країн-членів ЄС.

Патель підкреслив, що уряд вже ввів швидкі візи для лікарів, медсестер та інших медичних працівників. Він також передбачає автоматичне продовження візи на один рік для тих медичних і соціальних працівників, чиї візи закінчуються до жовтня.

Лейбористи і інші опозиційні законодавці проголосували проти законопроекту в першому читанні, але Консервативна партія Джонсона має більшість в Палаті громад і прийняла законопроект.