Довгоочікувані президентські вибори в Лівії не відбудуться 24 грудня

Парламентський комітет, який відповідає за нагляд за виборчим процесом у Лівії, заявив, що провести довгоочікувані президентські вибори 24 грудня відповідно до графіку стало “неможливо”. Про це повідомляє Al Jazeera.

«Після вивчення технічних, судових звітів та звітів з безпеки ми повідомляємо вам про неможливість проведення виборів 24 грудня 2021 року, як це передбачено у виборчому законі», – написав сьогодні голова комітету голові парламенту.

Лист був надісланий після того, як голова Вищої національної виборчої комісії Лівії розпорядився про розпуск виборчих комісій у всій країні, що фактично відклало перший тур президентських виборів.

Затримка після кількох місяців інтенсивної підготовки та міжнародних переговорів є серйозним ударом по спробах покласти край 10-річному хаосу в країні після повстання 2011 року, яке повалило давнього правителя Муаммара Каддафі.

Вибори є частиною підтримуваного ООН плану відновлення стабільності, але без чіткої угоди про правила та запеклих суперечок з приводу правомочності ключових кандидатів процес зайшов у глухий кут і не може продовжуватися.

У вівторок місія ООН у Лівії висловила занепокоєння ситуацією з безпекою у Тріполі після того, як збройні групи, що суперничають, розмістилися в південній частині столиці і перекрили дороги мішками з піском.