В Австрії вчора відкрилися тисячі магазинів

Reuters повідомляє, що “тисячі магазинів знову відкрилися в Австрії, яка вчора стала однією з перших європейських країн, що послабили жорсткі обмеження, що накладаються коронавірусом”.

Однак австрійський уряд попередив громадян, що небезпека ще не минула.

Австрія вжила заходів на ранньому етапі, закривши школи, заклади, театри і магазини, які не продають предмети першої необхідності близько чотирьох тижнів тому. Людям пропонувалося залишатися вдома і працювати, по можливості, з дому.

До теперішнього часу Австрія справлялася з епідемією відносно добре, особливо якщо порівнювати з Італією, Іспанією і Францією: зареєстровано 368 смертей з більш ніж 14000 хворих.

«Ми хочемо якомога швидше економічно вийти з цієї кризи і боротися за кожне робоче місце в Австрії», – заявив канцлер Себастьян Курц.

Минулого тижня Курц намітив план щодо поетапного зняття обмежень: по-перше, вчора знову відкрилися магазини розміром до 400 квадратних метрів, а також садівничі і будівельні магазини. Після цього торгові центри, великі магазини і перукарні відновлять роботу з 1 травня. Ресторани та готелі можуть відкритися в середині наступного місяця.

Будуть встановлені обмеження по максимальній кількості людей, які можуть одночасно знаходитися у відповідному магазині, і всі клієнти повинні будуть носити маски.

“У п’ятницю Всесвітня організація охорони здоров’я попередила, без явного згадування про Австрію, що зняття обмежень може призвести до нової смертельної хвилі епідемії”,- відзначає Reuters.