Лондон відхилив запит Шотландії щодо повторного референдума

Британські ЗМІ повідомили, що прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон відхилив заклик першого міністра Шотландії Ніколи Стерджен провести другий референдум з питання незалежності Шотландії.

Джонсон направив лист першому міністрові, в якому вказувалося, що потрібно дотримуватися результату референдуму 2014 року.

«Я не можу погодитися ні з одним проханням про передачу влади, яка привела б до нових референдумів про незалежність»,- сказав прем’єр-міністр Великобританії.

Нікола Стерджен хоче, щоб Лондон передав повноваження шотландському уряду, що може прокласти шлях до нового референдуму. Вона зазначила, що успіх Шотландської національної партії на виборах в грудні 2019 року був «безперечним мандатом для будь-якого нормального стандарту демократії».

Але Борис Джонсон попередив, що будь-яка спроба відділення призведе до політичної стагнації, а всі громадяни Британії після Brexit повинні діяти спільно.

«Ще один референдум про незалежність продовжить політичну стагнацію, яку відчуває Шотландія протягом останнього десятиліття. Шотландські школи, лікарні і робочі місця знову відійдуть на задній план через кампанію по відділенню від Великобританії. Настав час працювати разом для єдності Великобританії і ми й надалі будемо використовувати потенціал цієї великої країни»,- пояснив Джонсон свою точку зору.

Шотландська національна партія отримала 48 з 59 місць на грудневих виборах до регіонального парламенту. Нікола Стерджен пообіцяла провести другий референдум про незалежність в кінці 2020 року.

На референдумі в 2014 році більшість шотландців проголосувало проти відділення від Великобританії, але підтримало перебування в ЄС на референдумі в 2016 році. Шотландська національна партія використовує цю інформацію, як підставу для другого референдуму про незалежність.