Пілотна програма успішно працює у Великобританії

В рамках підготовки нової візової програми британського уряду для сезонних працівників успішно працює пілотна програма, в якій беруть участь і українці.

Ситуація із залученням сезонних працівників на ринку праці Великобританії в останні роки змінилася для фермерських господарств на гірше. Раніше британські фермери могли розраховувати на працівників з країн Євросоюзу, таких як Польща і Литва, які допомагали збирати овочі, фрукти і ягоди. Пізніше їм на зміну прийшли працівники з Румунії і Болгарії. Однак протягом останніх двох років економіка в цих країнах почала активно рости і працівників з цих країн стало набагато менше.

Тепер британські фермери розраховують на сезонних працівників з України, Білорусії, Молдови.

Девід Сіммонс управляє фермою Riviera Produсe в Корнуоллі. «Ми не можемо знайти місцевих жителів, які б допомогли збирати врожай. Без працівників-мігрантів галузь сільського господарства не виживе. У минулому році в графстві Корнуолл багато продукції з полів не зібрали, бо не було кому працювати»,– розповів Сіммонс.

Залученням працівників займаються дві компанії – Pro Force та Concordia.

Глава компанії Concordia Стефані Морель розповіла, що інтерес до цієї пілотної програми був дуже великий. «Ми могли б мінімум три рази покрити виділену нам кількість віз»,– стверджує Морель.

Національний фермерський союз Британії стверджує, що ця програма могла б вирішити проблему залучення сезонних працівників. Союз просить уряд значно розширити програму в наступному році – до 30 тисяч працівників.

В уряді стверджують, що активно працюють з сільськогосподарськими виробниками, розробляючи майбутню імміграційну систему Британії.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що з часу проведення референдуму про вихід Сполученого Королівства з Євросоюзу фондовий ринок вже втратив понад 25 мільярдів доларів.

Тепер, для того, щоб в’їхати до Британії в якості туриста, вже не потрібно заповнювати паперову міграційну карту.