Мер Амстердама планує зміни в районі червоних ліхтарів

Мер Амстердама Фемке Халсема оголосила, що планує зміни в знаменитому районі червоних ліхтарів, щоб захистити секс-працівників. Не виключено видалення виставок на вітринах, в яких жінки постають перед перехожими.

За словами першої жінки в якості глави амстердамської влади, прийняття певних заходів необхідно через соціальні змін, все більш часті випадки торгівлі людьми і зростаючого числа туристів, які відвідують район. Багато з них, всупереч чинним там правилам, фотографують жінок і знімають фільми з їх участю, а потім публікують їх в Інтернеті.

«Обставини змушують нас змінюватися, тому що Амстердам змінюється», – сказав Халсема. – Я думаю, що багато працюючих там жінок відчувають себе приниженими, висміяними, – зізналася вона.

Влада Амстердама в звіті про майбутнє проституції в цьому місті розглядає різні сценарії змін в цьому районі вузьких провулків і каналів. Мова, серед інших про ліквідацію 330 виставкових вітрин, що виходять на вулиці, з яких жінки спонукають клієнтів користуватися своїми послугами, скорочення кількості публічних будинків в центрі міста або закриття їх всіх і переміщенні в інше місце.

Пропоновані сценарії повинні бути обговорені в цьому місяці з жителями і підприємцями на зборах в мерії, потім обране рішення буде поставлено на голосування в міській раді пізніше в цьому році.

Халсема пояснила, що мета змін – захистити жінок від погіршення умов праці, боротьба зі злочинністю і облагороджування 500-річного міста, яке входить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Мер наголошує, що не планує забороняти проституцію. На її думку, криміналізація сексуальних послуг робить жінок більш уразливими для насильства.