Транспортний хаос у Великобританії через відсутність угоди з Євросоюзом

За прогнозами уряду, з січня на південному сході Англії можуть утворитися черги до 7000 вантажівок, якщо Великобританія вийде з Європейського Союзу без угоди про Брексіту.

Описуючи «логічний найгірший сценарій», міністр Майкл Гоув сказав, що уряд, як і раніше зацікавлений угодою з ЄС, але закликав бізнес підготуватися до гіршого. Грунтуючись на поточних оцінках готовності компаній, уряд заявив, що цілком ймовірно, що тільки від 30 до 60 відсотків вантажівок з товарами прибудуть в Дувр і інші порти на південному сході Англії з правильними документами для переходу до Франції.

Гоув повідомив парламенту, що з 1 січня це може привести до черг з «до 7000 важких вантажівок в Кенті», затримуючи товари на два дні. «Ці черги і пов’язані з ними перебої і затримки, звичайно, зникнуть, оскільки непідготовлені компанії, чиї товари повертаються на французький кордон, не захочуть повторювати експеримент», – сказав він. «Але очевидно, що зараз набагато краще, щоб кожен знає, що потрібно для підготовки, замість того, щоб зіткнутися з додатковими проблемами в наступному році», – додав Гоув.

Великобританія покинула ЄС в січні, але як і раніше пов’язана правилами блоку на перехідний період, який закінчується 31 грудня. Крім того, немає впевненості в новій торговій угоді з двома країнами, залученими в складні переговори.

За відсутності угоди британський уряд будує гігантські стоянки для вантажівок в графстві Кент, щоб запобігти пробкам на дорозі до Лондону і назад. Також пропонується видати спеціальні дозволи для вантажівок, які прямують до порту Дуврського каналу і дорожного терміналу Євротунелю в Фолкстоні. Це викликало глузування в соціальних мережах з припущеннями, що Кент може стати ще однією гарячою точкою на кордоні Брексіта, як Північна Ірландія.