Лукашенко сказав Бі-бі-сі: “Можливо, ми допомагали мігрантам, у нас великі серця”

Авторитарний лідер Білорусі сказав Бі-бі-сі, що його сили “абсолютно можливо” допомогли мігрантам потрапити до Польщі, але заперечував, що їх запросили.

«Я думаю, що це цілком можливо. Ми слов’яни. Ми маємо великі серця. Наші війська знають, що мігранти їдуть до Німеччини», – пояснив Олександр Лукашенко в ексклюзивному інтерв’ю у президентському палаці у Мінську.

«Може, хтось їм допоміг. Я навіть не дивитимуся на це». Однак він заперечував запрошення тисяч людей, щоб спровокувати прикордонну кризу.

«Я сказав їм, що не затримуватиму мігрантів на кордоні, я не затримуватиму їх на кордоні, і якщо вони продовжуватимуть приходити звідси, я не зупиню їх, тому що вони не приїжджають до моєї країни, вони їдуть».

«Ось що я мав на увазі. Але я їх сюди не запрошував. І, щиро кажучи, я не хочу, щоб вони їхали через Білорусь».

Лукашенко перебуває при владі в Білорусі з 1994 року, але його переобрання президентом було широко дискредитовано Заходом і не визнано ЄС.

Євросоюз звинуватив його в організації прикордонної кризи з Польщею, Литвою та Латвією упродовж останніх місяців у відповідь на санкції, введені щодо Білорусі за жорстокі репресії проти опонентів, які взяли участь у масових протестах після виборів у серпні 2020 року.

Тисячі протестувальників та активістів опозиції були затримані, а лідерка опозиції Світлана Тихановська була змушена залишити Білорусь після оголошення перемоги.

Її команда розкритикувала ВВС за те, що вона провела інтерв’ю п’ятниці, яке вони назвали «наданням слова диктатору».

На питання про побиття мирних демонстрантів йому також показали відео, на якому люди виходять із сумнозвісного слідчого ізолятора в Мінську з травмами, отриманими внаслідок тортур.

«Добре, гаразд, визнаю, визнаю. У СІЗО «Окрестина» людей били».

Потім його запитали, як він упорався із руйнуванням громадянського суспільства, включаючи закриття 270 НУО з липня.

«Ми вб’ємо всю гидоту, яку ви фінансуєте із Заходу. О, ви засмучені тим, що ми зруйнували всі ваші структури! Ваші НУО, за що б ви не були».

Офіційні особи ЄС звинуватили білоруського лідера у «нелюдському гангстерському підході» до подій на кордоні з помилковою обіцянкою легкого в’їзду до Польщі та кінцевою метою дестабілізації ЄС.

Принаймні 2000 мігрантів, переважно з Близького Сходу, застрягли в таборах біля кордону Білорусі з Польщею, поки цього тижня їх не перевезли на найближчий склад логістики.

Приблизно 5000 мігрантів залишаються у Білорусі, хоча у четвер сотні вилетіли назад у курдський північний Ірак.