Тисячі українських компаній в минулому році активно продавали свою продукцію в країни ЄС

Обсяг експорту товарів українських виробників показав значний ріст в 2017 році, який склав 30%.

экспорт украинских товаров в ЕС

Цією інформацією поділився представник України при ЄС Микола Точицький. Також він розповів, що за статистичними даними за 2017 рік частка країн Європейського Союзу в структурі зовнішньої торгівлі України становить майже 43%.

Кількість українських компаній, які активно торгують з країнами-членами Євросоюзу зросла до понад 14 тисяч, ці дані Микола Точицький навів у інтерв’ю інформаційному агентству «Укрінформ».

Якщо порівнювати дані Міністерства економічного розвитку за 2016 і 2017 рік, то кількість компаній, що експортують українську продукцію в ЄС зросла на 734. Якщо порівнювати частку ЄС в структурі зовнішньої торгівлі з 2013 роком, то тоді вона становила менше 20%.

Високопоставлений дипломат підкреслив недостатність залучення підприємств малого і середнього бізнесу в торгівлю з ЄС. Посол пов’язує це з недостатньою поінформованістю їх власників про процедуру експорту на ринки країн Європейського Союзу. Для таких підприємств існує спеціальна програма, яка дає додаткові можливості для пошуку закордонних партнерів, з якими можна підписувати відповідні контракти.

За статистичними даними, які Мінекономрозвитку оприлюднило за підсумками 10 місяців минулого року, у грошовому вираженні обсяг експорту товарів з України склав 35,2 мільярдів доларів США.

Угода про асоціацію між Україною та ЄС підписувалася в два етапи і ратифікувалася 16 вересня 2014 року. У повному обсязі документ набув чинності з 1 вересня 2017 року після завершення процедури ратифікації парламентами всіх країн-членів ЄС.

Джерело ZIK