Яка пенсія в Італії?

З метою стабілізації економіки і збільшення кількості працездатного населення в 2012 році Італійська Республіка (ІР) змінила законодавство і методи розрахунку розміру пенсійних виплат. На даний момент на одного пенсіонера припадає троє працюючих італійця. 15,1% Внутрішнього Валового Продукту країни йде на утримання літніх людей. Завдяки цьому пенсія в Італії в 2018 році найвища в ЄС, розмір пенсійних платежів в порівнянні з 2017 роком вдалося збільшити на 3%. Крім пенсії в Італії по старості передбачена виплата різних соціальних допомог.

пенсіонери в Італії

Зі статті дізнаєтеся, яку пенсію в Італії отримують італійці і резиденти, як проводиться розрахунок, який вік виходу на відпочинок.

Особливості пенсійної системи

В Італії розгалужена система пенсійного забезпечення. Кожен резидент і громадянин може претендувати на один з типів виплат:

  1. Трудові – заслужені протягом трудової діяльності:
  • за вислугою років;
  • по старості;
  • за результатами міждержавної конвенції між ІР та іншими країнами в рамках взаємозаліку трудового стажу відпрацьованого в різних країнах;
  • надбавки до виплат по старості.
  1. Соціальні виплати – предназначені для виділення допомоги тим, у кого виникли проблеми з отриманням достатнього для проживання доходу.
  • по старості;
  • по інвалідності;
  • з причини втрати годувальника;
  • виплати сім’ям, які мають низький дохід;
  • виплати літнім людям, які мають низький дохід.

Розмір пенсії в Італії залежить від стажу, професії, заробітної плати.

Мінімальна  – 700 €.

Середня – 1200 €.

Максимальна обмежена сумою 15 000 €, такі виплати передбачені тільки для урядових співробітників.

Умови виходу на відпочинок

Пенсійний вік в ІР в 2018 році у чоловіків і жінок – 66 років і 7 місяців.

Є можливість вийти на відпочинок достроково (Pensione anticipata) в 63 роки, якщо накопичений трудовий стаж:

  • 42 роки і 10 місяців для чоловіків;
  • 41 рік і 10 місяців для жінок.

У цьому випадку розмір виплат зменшується на 2% за кожен недопрацьований до офіційного пенсійного віку рік.

Однією з умов надання фінансової допомоги в старості є внесення внесків до пенсійного фонду протягом 20 років (мінімальний допустимий страховий стаж для отримання виплат 5 років, але ці особи підуть на відпочинок пізніше в 70 років 7 місяців).

Як оформити виплати?

Після досягнення пенсійного віку в Національний інститут соціального захисту населення Італії (INPS) подають запит на нарахування виплат по старості.

пенсійний вік

Увага

Можна подати заявку в INPS онлайн www.inps.it

Якщо виникають труднощі із заповненням запиту, звертаються в будь-яку благодійну організацію на території Італії, співробітники фондів допоможуть подати прохання.

Додатково до заявки подають:

  • копію посвідчення особи або закордонний паспорт з візою для іноземців та підтвердження виду на проживання карту ВНЖ або ПМЖ, довідку про визнання резидентом;
  • документ, що підтверджує трудовий стаж і внесення внесків в Соціальні фонди;
  • документи, що підтверджують право на отримання спеціальних виплат (по інвалідності, втрати годувальника, смерть чоловіка і т.п.).

Розрахунок сум і виплата пенсій проводитиметься наступним чином:

  1. Працівникам, що вносили пенсійні внески протягом 18 років до 31 грудня 1995 року, нараховують виплати по солідарній схемі.
  2. Особи, які встигли накопичити 18 років страхового стажу до 1995 року, отримують виплати за змішаною солідарно-накопичувальною схемою.

Увага

У сезонних працівників іноземців немає можливості отримувати італійську пенсію.

  1. Особи, які почали відраховувати пенсійні платежі тільки в 1996 році при досягненні пенсійного віку отримають пенсію по податковому типу:
  • якщо людина встигне накопичити передбачений законодавством пенсійний стаж, піде на відпочинок після настання законодавчо встановленого пенсійного віку;
  • якщо стажу немає, вихід на пенсію відбудеться пізніше в 70 років 3 місяці.

До пенсійної реформи нарахування проводилося за солідарною системою «Retributivo», після введення змін розрахунок проводитися з урахуванням можливих додаткових накопичень «Contributivo». Враховують розмір окладу, трудовий стаж і внесені податкові платежі.

Приклад:

Чоловік почав працювати в Італії в 25 років. У трудовому договорі вказана заробітна плата брутто на рік без урахування премії 16 000 €. У перший рік в пенсійний фонд (ПФ) було перераховано 33% (частина платить працівник частину роботодавець) = 5280 €. Якщо є бажання можна відраховувати додатково 22,2% в індивідуальний накопичувальний фонд.

Якщо в наступні роки заробітна плата збільшитися збільшиться і відрахування в ПФ. Припустимо до настання 65 років, на рахунку чоловіка накопичилося 300 тисяч євро.

Цю суму множать на спеціальний коефіцієнт трансформації (є спеціальні таблиці). Коефіцієнт в конкретному випадку 5,435% отже сума виплат складе 1747,8 €.

Спеціальні пенсії

Крім виплат по старості в Італії нараховуються соціальна допомога:

  1. Пенсія в ІР після смерті годувальника (чоловіка, дружини) отримувати виплати може:
  • офіційна дружина або чоловік;
  • дитина до 18 років;
  • батьки якщо немає прямих спадкоємців (дружина, або дітей) або їх вік старше 65 років;
  • недієздатні брати і сестри або інші утриманці померлого.

Розмір виплат залежить від доходу померлого і перерахованих до ПФ платежів.

  1. Пенсія по інвалідності в Італії:

пенсія по інвалідності

  • при втраті зору (для госпіталізованих осіб 280 €, без госпіталізації 310 €, з частковою сліпотою 200 €);
  • при втраті слуху 260 €;
  • з частковою або повною інвалідністю 280 €.

Увага

Вдови померлого пенсіонера можуть отримувати їх пенсію

Якщо шлюбів було кілька, на отримання пенсії вдови в Італії може претендувати і перша дружина якщо:

  • до моменту смерті колишнього чоловіка не було укладено новий офіційний шлюб;
  • відчуває матеріальну скруту.

Якщо права першої дружини на виплату пенсії підтверджені, допомогу поділять між офіційними дружинами.

На виплату пенсій в ІР можуть розраховувати навіть ті, хто жодного дня не працював і не сплачував внески до ПФ. Наприклад, є фонди допомоги домогосподаркам вимушеним відмовитися від роботи змушене через необхідність догляду за членом сім’ї.

Соціальні пільги

У італійських пенсіонерів немає широкого набору пільг, але на деякі доплати можна розраховувати. Громадяни та резиденти старше 75 років з річним доходом 6 720 € не платять за підключення до телевізійних розподільчих систем. Якщо пенсіонер отримує менш як 13 049,14 € в рік, йому додатково доплачують і 655 € у липні. Заявку на доплату подають в муніципальних патронатах або на веб-сайті INPS.

У деяких містах, наприклад Мілані пенсіонерам надані знижки (30%) на проїзд в громадському транспорті. Уряд ІР планує створити на півдні країни податковий рай для італійських пенсіонерів і пенсіонерів з інших держав. Ці регіони мають гостру потребу в припливі населення. Ті, хто захочуть скористатися пільгами повинні шість місяців в році + 1 день жити в південних регіонах, і платити податки в скороченому розмірі до місцевих муніципалітети.

Пенсія для іноземців

Законодавчо на загальних підставах передбачена можливість нарахування пенсії в Італії іноземцям. При підрахунку стажу (необхідний для пенсії мінімум 20 років) враховується час легальної роботи на всій території Єврозони і країн, які уклали з Італією договір про гарантування соціальних виплат.

Українці можуть отримувати в ІР і українську пенсію. Заявка на нарахування подається в Італії INPS в Україні в ПФ.

Соціальна пенсія в Італії для українців може виплачуватися якщо:

  • вік понад 65 років;
  • десять років прожили в ІР легально;
  • вид на проживання (ВНЖ або ПМЖ) отриманий самостійно або на підставі возз’єднання сім’ї;
  • річний дохід менш як 5 580 € (тринадцять місяців по 430 €);
  • десять років прожили в Італії легально.

Цей вид соц. допомоги у спадок не передається.

Увага

Якщо іноземець, який отримує допомогу, виїжджає з країни на термін понад:

  • 30 днів, виплати призупинять на рік (виняток лікування за кордоном);
  • 12 місяців, виплати припиняються назавжди.

Як живуть італійські пенсіонери?

З сум понад 449 € пенсіонери платять прибутковий податок. Для тих, хто утримує утриманців, податок знизять, але не скасують. Працювати офіційно пенсіонерам не вигідно. Заробітна плата за законом додаткове джерело доходу і оподатковується 70%. Зароблену італійську пенсію іноземець може отримувати і після повернення в країну походження.

Багато пенсіонерів в ІР отримують близько 2000 €, якщо житло вже викуплено цієї суми цілком вистачає для відвідування ресторану раз в тиждень, покупки побутової техніки, зустрічей з друзями в кафе. Для пенсіонерів організовують екскурсії та круїзи по пільговій ціні.

як живуть пенсіонери

Самотні пенсіонери бажають заощадити на утриманні просторих власних будинків або квартир і шукають компаньйонів для проживання, здатних оплатити частину витрат.

Підводимо підсумки

Імміграція до Італії для українців не пов’язана з втратою української пенсії. Ті, хто має легальний італійський трудовий стаж і регулярно вносив платежі в італійський Соціальний фонд, будуть отримувати пенсію і в ІР, яку вони не втратять, якщо повернуться на Україну. Ті, хто не працював в Італії, але живе в цій країні на підставі дозволу на проживання, отримають допомогу 430 € плюс доплату (тринадцята пенсія в липні) в розмірі 430 €.