В Україні хочуть позбавляти громадянства власників кількох паспортів

Проблема подвійного громадянства в Україні стала, як ніколи актуальною. Так, після низки гучних скандалів, пов’язаних із чиновникам, що володіють паспортами відразу кількох країн, активізувалися спори з приводу статусу осіб з подвійним громадянством.

В цьому зв’язку свою пропозицію щодо вирішення даної проблеми висунув президент України Петро Порошенко. Глава держави запропонував позбавляти громадянства тих осіб, у яких будуть виявлені паспорти інших держав.

Відповідний проект закону президент вже направив у Верховну Раду.

29757

У документі пропонується позбавляти громадянства в судовому порядку тих осіб, які добровільно прийняли підданство інших країн.

У проекті закону, подданном на розгляд у парламент 13 березня, зазначено, що підставою для втрати громадянства також може стати факт приховування подвійного громадянства або відмову здати паспорт іншої країни під час оформлення в Україні.

Представники Президента, що ініціює ухвалення закону, зазначили, що він спрямований на високопоставлених чиновників, які мають намір піти від можливих ризиків кримінального переслідування в Україні, отримавши громадянство інших країн.

Зауважимо, що якщо закон про позбавлення громадянства власників двох і більше паспортів буде прийнятий, то він не буде діяти на уродженців Криму і тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей.