В Україні розслідують аудіозаписи вбивства журналіста

“Українська поліція заявила, що розслідує документи і аудіозаписи 2012 про плани вбивства журналіста, який згодом загинув в результаті вибуху бомби в Києві в 2016 році”,- повідомляє Reuters.

Поліція опублікувала заяву у справі в той же день, коли інтернет-видання IU Observer опублікувало запис, на якому, за повідомленнями ЗМІ, білоруська служба безпеки КДБ обговорювала плани вбивства журналіста Павла Шеремета, який займався політичними розслідуваннями в 2012 році.

Українська поліція не повідомила подробиць про аудіозаписи, які вона досліджує, і не повідомила даних про підозрюваних.

“Якщо достовірність записів, опублікованих IU Observer, буде підтверджена, це посилить підозри в причетності білоруського КДБ до вбивства Шеремета, який критикував білоруське керівництво при президенті Олександра Лукашенка”, – відзначає Reuters.

У КДБ Білорусі не відповіли на запит про коментар.

UE Observer отримало запис від активіста білоруської опозиції. У ньому обговорюються плани вбивства ворогів уряду Лукашенко отрутою або вибухівкою.
Українська поліція заявила, що отримала матеріали по справі через зовнішню розвідку України.

Витяги з інформації, отриманої від поліції, опубліковані в Інтернеті. «Невідомі обговорюють вбивство журналіста Павла Шеремета», – повідомили в поліції.

Президент України Володимир Зеленський оголосив розслідування вбивства Шеремета пріоритетним.

В Україні троє підозрюваних громадян України притягнуті до кримінальної відповідальності в зв’язку з убивством, однак влада не встановили, хто його замовив. Підозрювані не визнали себе винними.

Рятуючись від передбачуваних переслідувань в Білорусі, Шеремет отримав російське громадянство, але в 2014 році переїхав до України назавжди, бо не відчував себе в безпеці в Москві.

Шеремет працював на новинний сайт «Українська правда», засновник якого Георгій Гонгадзе також був убитий в 2000 році. Обезголовлене тіло Гонгадзе було знайдено в лісі під Києвом.