Володимир Путін візьме участь у відкритті зимових Олімпійських ігор

Президент Росії Володимир Путін підтвердив, що він візьме участь у відкритті зимових Олімпійських ігор у Пекіні, заході, який кілька західних країн бойкотували на знак протесту проти порушень прав людини у Китаї. Про це повідомляє Guardian.

Путін дав обіцянку під час відеорозмови з китайським лідером Сі Цзіньпіном, заявивши, що між їхніми країнами сформувалася «нова модель співпраці, яка базується на фундаментальних питаннях, таких як невтручання у внутрішні справи один одного».

І Росія, і Китай стикаються зі зростаючим тиском з боку США та західних країн, з регіональними конфліктами та порушеннями прав людини, що ведуть до зростання напруженості, економічних санкцій та нового дипломатичного бойкоту Пекіна під час проведення зимових Олімпійських ігор у лютому.

Поки що США, Великобританія та Австралія заявили, що високопосадовці не будуть присутні на заході, в основному через порушення прав уйгурської меншості в Сіньцзяні та репресії проти продемократичного руху в Гонконзі.

Обіцянка Путіна приїхати на Олімпіаду стане для російського президента рідкісною закордонною поїздкою. Після пандемії він виїжджав за кордон лише двічі: у червні до Женеви на зустріч із Джо Байденом та у Нью-Делі на зустріч із прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді. Сі Цзіньпін публічно не залишав Китай із 2019 року.