Уряд США не говорить правди про війну в Афганістані

«Уряд США не говорить правду про війну в Афганістані»,- повідомляє Washington Post.

Видання отримало конфіденційні урядові документи, які свідчать про те, що вищі посадові особи США не розкрили правду про триваючу війну в Афганістані. Вони приховують непогрішні докази того, що війна не може бути виграна.

Документи були зібрані в рамках федерального проекту з вивчення причин невдач під час найтривалішого збройного конфлікту в історії США. Документи містять більше 2000 сторінок неопублікованих інтерв’ю з людьми, які грали безпосередню роль у війні – від генералів і дипломатів до гуманітарних працівників і афганських чиновників.

Уряд США намагається приховати особистості більшості респондентів і майже всі їх заяви. Але газета Washington Post виграла трирічний судовий процес за публікацію документів відповідно до Закону про свободу інформації.

«З 2001 року в Афганістан було відправлено понад 775000 американських військовослужбовців. З них 2300 осіб загинули, 20569 отримали поранення»,- повідомляє міністерство оборони.

В інтерв’ю підкреслюється, що три президенти США – Джордж Буш, Барак Обама і Дональд Трамп – і їх військові командири не виконали свої обіцянки про перемогу в Афганістані.

З 2001 року Міністерство оборони, Державний департамент та Агентство міжнародного розвитку витратили від 934 до 978 мільярдів доларів. Витрати інших агентств, таких як ЦРУ, не включені.

Документи також суперечать публічним заявам президентів США, військових командирів і дипломатів, які щороку запевняють американців, що вони домагаються прогресу в Афганістані і що війна повинна вестися. Деякі респонденти говорять, що уряд США навмисно ввів в оману суспільство. Вони кажуть, що статистика в штаб-квартирі Кабула і в Білому домі часто спотворюється, через що створюється враження, що Сполучені Штати виграють війну, хоча це не так.