Саакашвілі може стати віце-прем’єром України

Колишній президент Грузії і колишній губернатор Одеської області Михайло Саакашвілі оголосив, що глава української держави Володимир Зеленський доручив йому провести переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) і іншими фінансовими організаціями.

Раніше Саакашвілі заявив, що якщо буде призначений віце-прем’єр-міністром України, він зосередиться на співпраці з МВФ і зміцненням малого і середнього бізнесу в країні.

«Мій президент доручив мені провести переговори з Міжнародним валютним фондом і міжнародними фінансовими організаціями», – заявив Саакашвілі на прес-конференції.

За його словами, Києву потрібні більш чіткі переговори і більш прийнятні умови, ніж у МВФ. Саакашвілі зазначив, що прийняв пропозицію Зеленського.

Раніше Саакашвілі підтвердив, що отримав пропозицію від президента України стати віце-прем’єром, відповідальним за реформи. У нього також була дуже інформативна і корисна розмова з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. Він підкреслив, що підійшов до пропозиції стати заступником прем’єр-міністра з великою відповідальністю, оскільки в економіці і в країні в цілому дуже складний період.

Саакашвілі покинув Грузію в 2013 році, де проти нього було порушено кілька кримінальних справ. За деякими з яких він був заочно засуджений до тюремного ув’язнення.

Навесні 2015 року Саакашвілі увійшов в українську політику, коли тодішній президент України Петро Порошенко призначив його губернатором Одеської області та надав йому громадянство. Однак ще в листопаді 2016 року Порошенко звільнив Саакашвілі, заявивши, що він не тільки не виконав обіцянок щодо розвитку регіону, а й значно погіршив його економічні показники. В кінці липня 2017 року Порошенко позбавив Саакашвілі його українського громадянства. Саакашвілі пізніше подав апеляцію на це рішення до українського суду, яка не була задоволена.

28 травня 2019 року новий президент України Володимир Зеленський своїм наказом повернув українське громадянство Саакашвілі. Політик повернувся до України на наступного дня.