Німецька поліція провела обшук в будинках передбачуваних посібників джихадистів у Відні

Німецька поліція провела обшук в будинках двох можливих спільників джихадиста, що застрелив кілька людей у ​​Відні в листопаді минулого року, повідомляє агентство Reuters з посиланням на Федеральну прокуратуру.

Обидва підозрюваних є громадянами Німеччини з Косово і довгий час підтримують зв’язок з виконавцем теракту через соціальні мережі.

Представники правоохоронних органів Німеччини думають, що вони могли бути в курсі планування теракту 2 листопада 2020 року у Відні, але мовчали і не проінформували поліцію.

Зокрема, підозрювані провели кілька днів у квартирі винуватця нападу в липні минулого року – незабаром після того, як він купив зброю, яку і застосував у день нападу.

«З огляду на особисте знайомство зі злочинцем і загальну прихильность радикальної ісламістської ідеології», обвинувачений вважає можливим вчинення теракту, повідомляє Генпрокуратура.

«Всупереч закону вони не проінформували владу. Увечері 2 листопада 2020 року – ще до початку стрільби – вони почали видаляти дані з телефонів і акаунтів в соціальних мережах, щоб приховати зв’язок з віденським терористом», – додали в прокуратурі.

2 листопада 2020 року стрілянина відкрилася в шести місцях Відня, в тому числі біля синагоги. В результаті нападу чотири людини загинули, 22 отримали поранення. Нападник був убитий поліцією, він був прихильником терористичного угрупування «Ісламська держава».

Терорист – 20-річний Куйтим Фейзулай, мав подвійне громадянство в Австрії і Північної Македонії. У 2019 він був заключений до в’язниці за спробу приєднатися до бойовиків в Сирії, але в тому ж році був звільнений умовно-достроково за програмою дерадікалізаціі.

Незалежна експертна комісія із з’ясування обставин теракту в Відні, створена за запитом Міністерства внутрішніх справ Австрії та Міністерства юстиції Австрії, повідомила про помилки в роботі австрійських спецслужб щодо запобігання раннього теракту, загроза екстремізму, недостатній обмін інформацією та організаційні проблеми.