Україна хоче брати участь у сертифікації оператора «Північний потік – 2» в Німеччині

Київ хоче брати участь в сертифікації оператора газопроводу «Північний потік – 2». Про це повідомила українська державна нафтогазова компанія «Нафтогаз».

«Нафтогаз”, як національна компанія, подав заявку на участь в німецький регулюючий орган – Федеральне агентство німецьких мереж», – сказав глава компанії Юрій Вітренко на прес-конференції.

За його словами, відповідь має бути отриманий протягом місяця. Україна розраховує на позитивний ефект.

“Нафтогаз” вважає, що сертифікат не слід видавати, оскільки це порушить європейське законодавство, а дії «Газпрому» роблять його неконкурентоспроможним.

«Північний потік-2» тягнеться від російського узбережжя через Балтійське море до Німеччини і складається з двох газопроводів загальною пропускною здатністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік. Його будівництво завершилося 10 вересня.

В даний час йде процес сертифікації «Північний потік – 2» в якості незалежного оператора трубопроводу. Він пройде в два етапи: спочатку німецький регулятор розробить проект рішення, після чого його оцінить Єврокомісія. Весь процес може зайняти кілька місяців. Берлін вже отримав повний пакет необхідних документів з Москви.

Раніше Федеральне мережеве агентство Німеччини (BNA) видало дозвіл на участь в процедурі сертифікації польської державної нафтогазовій компанії PGNiG. Варшава хоче забезпечити відповідність оператора вимогам третього енергетичного пакету ЄС, який передбачає поділ компаній, що займаються видобутком і транспортуванням газу по трубопроводу.

Вчора Вітренко уточнив, що Київ погоджує свою позицію з цього питання з PGNiG.