В Україні посилили виїзд дітей за кордон

Законодавчі органи України посилили виїзд малолітніх українців за кордон. У постанові №733, Кабмін поставив заборону на перетин кордону України дітям до 16 років в супроводі одного з батьків, без згоди другого з батьків, попередньо завіреного нотаріально, без відмітки в паспорті дитини про взяття на постійний консульський облік.

Нагадаємо, що раніше для перетину кордону дітям, достатньо було мати лише відмітку про перебування на тимчасовому обліку в консульстві, що могло потім призвести до оскарження правомірності виїзду. Як говорять члени Кабміну, цей закон розрахований на те, щоб запобігти незаконне вивезення дітей за кордон з одним із батьків без відома іншого. Саме цей закон буде захищати права як самих дітей, так і їх батьків.

До того ж, комітет Верховної Ради у закордонних справах направив на рекомендацію прийняття в першому читанні проект закону Про внесення змін у деякі законодавчі акти про порядок виїзду з України і народних депутатів України. У документі йдеться про заборону виїзду з України нардепам, щодо яких були подані заяви з Генеральної прокуратури на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання або навіть арешт.