В Україні ще дуже низький показник кількості банківських рахунків

На сьогоднішній день український фінансовий ринок активно розвивається. Однак, за даними генерального директора компанії MasterСard в Україні Інги Андрєєвої, все ще 37 відсотків українських громадян не має банківських рахунків.

Не дивно, що компанія MasterСard зацікавлена, щоб українці відкривали більше рахунків в банках. «У Скандинавських країнах рівень фінансової інклюзії становить 100 відсотків», – підкреслила Андрєєва.

Нашій країні поки ще до цього рівня дуже далеко. За твердженням директора MasterСard в Україні, зростання фінансової інклюзії в країні на 10 відсотків призводить до зростання валового внутрішнього продукту на 0,3 відсотка. Але не все так безнадійно. Україна зараз показує дуже гарну динаміку безготівкових розрахунків. Згідно зі статистикою Національного банку, в 2019 році 8 з 10 торгових транзакцій проводилися за допомогою банківських карт. Вперше обсяг безготівкових розрахунків перевищив 50 відсотків від загального обсягу операцій. «П’ять років тому обсяг безготівкових операцій становив лише 25 відсотків. Тому ми рухаємося дуже добре, але завжди є до чого прагнути»,– зазначила Андрєєва.

Місць, де можна оплатити за товар або послугу банківською картою або безконтактно смартфоном, стає все більше. Терміналів для оплати в Україні вже 333 тисячі, що на 20 відсотків більше, ніж в 2018 році.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в минулому році банківська система України отримала рекордний прибуток – 59,6 мільярда гривень.

Міжнародні валютні резерви України з початку 2020 року збільшилися на 1 мільярд доларів і тепер становлять 26,3 мільярда.