У Національному банку уважно рахують гроші трудових мігрантів

Національний банк України протягом січня-березня цього року зафіксував значне збільшення грошових переказів від трудових мігрантів, які працюють за кордоном на короткостроковій основі.

В НБУ уважно стежать скільки грошей переводять українці, які працюють в інших країнах своїм рідним і близьким в Україні.

Підбито підсумки за перший квартал, які показали, що ті наші співгромадяни, які працюють за кордоном менше року, почали більш активно переводити гроші своїм сім’ям в Україні. Так протягом січня-березня в цілому вони перевели більше 2 мільярдів доларів, що на 330 мільйонів доларів більше в порівнянні з першим кварталом 2018 року.

Зовсім інша картина з грошовими переказами спостерігається у тих, хто за кордоном живе і працює протягом тривалого часу. За перший квартал цього року вони перевели 200 мільйонів доларів. У минулому році за перший квартал було переведено 230 мільйонів доларів.

В цілому протягом перших трьох місяців 2019 року в Україну надійшло 2,8 мільярда доларів, що на 7,4 відсотка більше, ніж у за цей час в минулому році.

У Національному банку прогнозують, що протягом наступних трьох років «обсяги цих переказів будуть рости, але більш повільними темпами, ніж в попередні роки».

На думку багатьох провідних економічних експертів, крім того, що грошові перекази українських трудових мігрантів дають можливість сім’ям більш-менш нормально існувати, вони істотно впливають на стабілізацію курсу гривні.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Україна входить в першу десятку країн, чиї громадяни, працюючи за кордоном, найбільш активно пересилають гроші своїм сім’ям.

На думку фінансових аналітиків британського журналу The Economist, українська гривня недооцінюється на 61 відсоток.