Грошові перекази українців б’ють світові рекорди

Українські трудові мігранти почали так активно пересилати гроші своїм близьким, що вже вивели Україну в першу десятку країн за обсягом грошових переказів.

Нещодавно експерти Світового банку опублікували спеціальний звіт про те скільки грошей в цілому перевели трудові мігранти до своїх країн протягом минулого року.

Виявилося, що Україна займає десяте місце в цьому списку. Згідно зі статистичними даними, протягом минулого року наші співвітчизники, які живуть і працюють за кордоном, відправили своїм сім’ям 14,4 мільярда доларів.

На думку фахівців, трудова міграція стала в останні роки загальносвітовим явищем і стрімко набирає обертів. Паралельно зі збільшенням кількості мігрантів ростуть і обсяги грошових переказів. Підрахунки показали, що за 2018 рік всі трудові мігранти світу перевели 529 мільярдів доларів. За підсумками цього року експерти Світового банку прогнозують, що сума переказів зросте до 550 мільярдів доларів.

При цьому ще не враховується той факт, що більша частина людей вважає за краще гроші перевозити самостійно або за допомогою інших людей.

Також прогнозується, що в найближче десятиліття існуючі тенденції зростання числа трудових мігрантів в світі збережуться.

У збільшенні обсягів грошових переказів зацікавлені банки. В середньому за свої послуги вони беруть з клієнта 11 відсотків. Такі великі комісійні підстьобують розвиток неофіційних каналів переказу коштів за допомогою цифрових грошей. Експерти Світового банку стверджують, що до 2021 року цей сегмент може зрости до 300 мільярдів доларів, що складе 44 відсотки від загального обсягу переказів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що польська компанія Ria і український ПриватБанк розробили і запустили новий сервіс для переказу грошей з Польщі до України.

Згідно з даними НБУ, в першому кварталі 2019 року кількість безготівкових розрахунків за допомогою платіжних карток збільшилася на 50 відсотків.