Угорський парламент доручив Орбану накласти вето на фонд відновлення ЄС від коронавіруса

Як повідомляє AFP, парламент Угорщини доручив прем’єр-міністру Віктору Орбану накласти вето на фонд відновлення ЄС після пандемії, якщо він буде визнаний несправедливим по відношенню до Будапешта чи підпадає під дію закону.

На цьому тижні європейські лідери збираються затвердити пакет допомоги в 750 мільярдів євро, щоб допомогти у відновленні після коронавіруса найбільш постраждалим країнам.

Але Орбан попередив, що він накладе вето на угоду, якщо бідніші держави-члени, такі як Угорщина, отримають менше фінансування, ніж багатші країни, або нав’яжуть умови, пов’язані з міграційною політикою і верховенством закону.

«Скріплення фінансування з політичними або ідеологічними умовами під заголовком «верховенство закону» неприпустимо»,- йдеться в резолюції.

Він підкреслює, що гроші повинні використовуватися тільки для відновлення економічного зростання, захисту і створення робочих місць.

У п’ятницю Орбан оголосив, що фінансовий пакет «повинен бути справедливим і гнучким» і «не повинен змішуватися з політикою».

“Будь-яка спроба пов’язати верховенство права з угодою неминуче обернеться політичною суперечкою. Якщо вони будуть змішані, чи не буде перезапуску економіки і бюджету”, – попередив він.

Юридично Орбану не потрібно парламентська резолюція для представлення Угорщини за кордоном, але він використовує її, щоб показати Брюсселю, що країна єдина.

У резолюції також йдеться про те, що ініційована Брюсселем процедура введення санкцій відносно Угорщини за ігнорування цінностей ЄС “повинна бути припинена”, якщо Будапешт має намір підтримати план порятунку.