Різкий обвал боргових паперів загрожує економіці України

Американський фінансовий конгломерат Morgan Stanley опублікував закритий звіт, який підготував для своїх клієнтів. Підсумком публікації стало різке зниження котирувань українських євробондів.

Експерти вважають, що існує велика ймовірність згортання реформ в Україні після відставки уряду Гончарука і збільшення дефіциту державного бюджету. На основі зроблених розрахунків і прогнозів, вони порадили своїм клієнтам скоротити позиції в єврооблігаціях України.

Якщо тенденція масового виходу інвесторів продовжиться, то це може бути пов’язано зі значними проблемами для української економіки.

У Нацбанку вже починають фіксувати зниження обсягів облігацій на рахунках нерезидентів. На думку експертів, процес тільки почався. Курс гривні обов’язково опиниться під тиском і почне знижуватися.

Однак з іншого боку на думку директора Незалежної асоціації банків України Олени Коробової, «важливо відзначити, що операції з єврооблігаціями на вторинному ринку здійснюються не в Україні і практично ніяк не впливають на місцевий валютний ринок безпосередньо».

Ситуація не однозначна для економіки України і курсу гривні.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що індикатор економічних настроїв (ІЕН) в січні знизився на 10 відсотків у порівнянні з груднем минулого року.

За підсумками 2019 року банківська система України отримала рекордний прибуток – 59,6 мільярда гривень.