У Сербії – беззаконня, корупція і тиск на ЗМІ

Сербія сильно відстає в ключових областях, таких як незалежність судової влади, боротьба з корупцією, свобода ЗМІ, а також в судових процесах проти організованої злочинності.

Про це йдеться в регулярному піврічному звіті Європейської комісії про стан верховенства закону в Сербії, як країні, що знаходиться в процесі переговорів про вступ до Європейського Союзу (ЄС).

Цей так званий «неофіційний» документ являє собою аналіз ситуації в главах 23 і 24 (судова влада і права людини) в переговорах про вступ, що є ключем до подальшого прогресу в процесі вступу.

«Урядовці, деякі з вищих посадових осіб, а також члени парламенту продовжують регулярно коментувати публічні слухання, поточні судові розгляди і окремих суддів і прокурорів. Статті в бульварних газетах спрямовані на дискредитацію суддів. «У деяких випадках судді вимагали виправдання у справах, пов’язаних з місцевими політиками, посилаючись на тиск на них і їх сім’ї», – говориться в брюссельському документі.

Ситуація в секторах, які особливо вразливі для корупції, “залишається в основному незмінною”. Сектори включають державні закупівлі, інфраструктурні проекти, охорону здоров’я, освіту, будівництво, просторове планування і державні підприємства.

ЄК зазначає постійні погрози, залякування і насильство по відношенню до журналістів.