Рівень бідності в Україні потроху знижується

Аналітики Світового банку, яких важко запідозрити в упередженому ставленні до ситуації в Україні, після проведеного аналізу рівня життя українських громадян, прийшли до висновку, що бідних українців у країні стає менше.

Проблема бідності в нашій країні, на жаль, актуальна протягом уже не одного десятка років. З моменту здобуття країною незалежності в 1991 році рівень життя українців то стрімко знижувався, то потроху, повільніше, ніж хотілося б, піднімався, майже ніколи не досягаючи таких показників, які б задовольняли переважну більшість жителів України. Чергове падіння рівня життя було в кризові 2014-2015 роки, коли гривня девальвувала по відношенню до долара в два з половиною рази, що спричинило за собою стрімке зростання цін на продукти і послуги. А це не могло не позначитись на рівні життя українців.

Однак справи потроху почали покращуватися. Всесвітній банк опублікував велику доповідь під назвою «Europe and Central Asia Economic Update, Spring 2019: Financial Inclusion» («Огляд економічної ситуації в Європі і Центральній Азії, весна 2019 року: фінансова доступність»).

У доповіді наголошується, що рівень бідності в Україні знизився до 4 відсотків у 2018 році з 4,9 відсотків у 2017 році і 6,4 відсотків, які були зафіксовані в 2016 році (споживання на душу населення менше 5,5 доларів в день за паритетом купівельної спроможності на 2011 рік).

Фахівці Світового банку вважають, що зниженню рівня бідності в Україні, перш за все сприяло зростання пенсій на 22 відсотки після фактично чотирирічного заморожування.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що валовий регіональний продукт в нашій країні оцінюється у 70 тисяч гривень на кожного громадянина.

Європейський парламент прийняв нові норми соціального забезпечення своїх громадян.