Профспілки педагогів категорично проти підвищення оплати за вищу освіту

«Підвищення оплати за навчання для студентів в українських університетах посилить і без того несприятливу ситуацію в системі вищої освіти»,- наполягають в профспілці працівників освіти і науки.

Міністерство освіти і науки України розробило новий план, згідно з яким студент-контрактник повинен оплачувати не менше 60 відсотків від суми, яку університет в середньому витрачає на студента. Це означає, що студентам, які поступили на платне навчання, автоматично буде підвищена плата. На перших порах нововведення буде стосуватися популярних спеціальностей, серед них: журналістика, економіка, право, архітектура, медицина, міжнародні відносини.

Викладачі університетів категорично проти міністерських нововведень, оскільки впевнені, що це призведе до ще більшого відтоку українських абітурієнтів до університетів Польщі та інших країн.

Голова Київської міської організації профспілок працівників освіти і науки Олександр Яцунь, зазначив, що «якщо уряд підніме ціни на контрактну форму навчання, то відтік зросте. І ми цим нічого не доб’ємося, а навпаки – буде стагнація тих спеціальностей, про які йдеться».

Уряд зробить українцям «ведмежу послугу» – відтік молодих українців в закордонні університети тільки збільшиться. Молоді люди після закінчення навчання в переважній своїй більшості не захочуть повертатися до України.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у вищих навчальних закладах Польщі, згідно з оновленим статистичними даними, українці становлять вже 55 відсотків іноземних студентів.