Катастрофічна повінь у Венеції. Такої не було більше 50 років

«Через повінь, пов’язану з рекордним припливом, Венеція зазнала збитків у сотні мільйонів євро»,- повідомив мер Луїджі Бругнаро. Вода затопила 80 відсотків районів міста.
Повінь є результатом рекордного рівня припливу, який у вівторок досяг 187 сантиметрів, що є максимальним за останні півстоліття.
Здійснюється попередня оцінка збитків, які, як підкреслюють місцеві влади, є гігантськими і неймовірними. На прес-конференції мер Бруньяро сказав: «Шкода величезна. Ми говоримо про сотні мільйонів євро». Він зазначив, що п’ять водних трамваїв, які є основним видом транспорту, були серйозно пошкоджені.
Бругнаро зауважив, що ситуація схожа на катастрофічну повінь 1966 року, коли вода досягла майже 2 метрів.
Місцева влада і політики з усієї Італії закликають до якнайшвидшого завершення будівництва великої системи захисту від повеней у Мозе, будівництво якої постійно продовжується і припиняється. «Якби існувала система захисту, цієї повені можна було б уникнути»,- сказав мер.
Величезні руйнування відбулися в соборі Святого Марка біля Великого каналу. У його склепі рівень води був 1,2 метра. Більшу частину вже відкачано. Однак через повінь пошкоджені могили патріархів, так само як і інші пам’ятники і поверхи.
«Це перший прилив за 53 роки», – підкреслює адміністрація безцінного храму, якому понад 1000 років.
Прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте заявив, що ситуація в Венеції «драматична».