Проблема з готівковою валютою буде вирішена – НБУ

У Національному банку України в найближчі кілька днів вирішать проблему з дефіцитом готівкових доларів.

Стрімка девальвація гривні, яка спостерігалася минулого тижня, привела до того, що всі почали активно купувати долари. Крім цього, через проблеми, які були пов’язані з авіасполученням, НБУ не зміг вчасно поповнити запаси готівкової валюти, зокрема доларів. В результаті вони просто закінчилися, а нові привезти не змогли через проблеми з авіасполученням між країнами.

Заступник глави НБУ Олег Чурій розповів: «Ми підключилися до вирішення цієї проблеми і вже забезпечили банки достатньою кількістю банкнот в євро. Думаємо, що найближчим часом нам вдасться завезти велику партію готівкових доларів, щоб забезпечити роботу кас банків щодо задоволення потреб населення».

Разом з тим, в НБУ звернулися до громадян з наполегливим проханням до нормалізації епідеміологічної обстановки по можливості повністю відмовитися від оплати товарів і послуг готівкою.

Також, щоб знизити ризик інфікування коронавірусом, у Нацбанку радять по можливості не знімати готівку в банкоматах. Оплату рахунків за комунальні та інші послуги перевести в онлайн. Після оплати готівкою в НБУ рекомендують ретельно мити руки.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що через брак готівкових доларів ПриватБанк перевів обмін валют в онлайн-режим.

У НБУ впевнені, що економічна криза не вплине на платіжний баланс.