Пандемія пошкодила тканину суспільства

“Пандемія коронавірусу не тільки вбила мільйони і зруйнувала економіку та системи охорони здоров’я, а й призвела до руйнівних соціально-економічних наслідків, від яких найбільше постраждали жінки та мігранти. Про це повідомив Червоний Хрест”, – цитується AFP.

Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця попередила у новій доповіді, що вторинні наслідки кризи торкнулися непропорційно вразливих груп.

У результаті пандемії багато хто втратив роботу, що призвело до величезної втрати доходів, йдеться у звіті з посиланням на дані, зібрані 192 національними компаніями.

Криза також посилила відсутність продовольчої безпеки, обмежила доступ до освіти та захисту від насильства, а також загострила проблеми психічного здоров’я, йдеться у звіті, озаглавленому «Потопаючи прямо під поверхнею».

“Наше дослідження показує те, чого ми давно підозрювали і побоювалися, а саме те, що руйнівні вторинні ефекти цієї пандемії пошкодили тканину нашого суспільства і відчуватимуться роками, якщо не десятиліттями”, – сказав президент Міжнародної федерації червоних прапорів Франческо Рокка.

Звіт малює похмуру картину того, як «люди, які вже були вразливі перед конфліктами, зміною клімату та бідністю, опинилися на межі», – сказав він репортерам.

У звіті йдеться про те, що жінки у всьому світі особливо сильно постраждали.

Вони з більшою ймовірністю, ніж чоловіки, втратять роботу, частково тому, що вони з більшою ймовірністю працюватимуть у неформальній економіці та секторах, серйозно порушених обмеженнями, таких як туризм.

У доповіді також наголошується, як блокада призвела до посилення соціальної ізоляції, внаслідок чого більше жінок стали жертвами домашнього насильства.

У доповіді йдеться, що майже всі національні суспільства заявили, що вони бачать необхідність розширення послуг із захисту жертв сексуального та гендерного насильства.

Він навів, наприклад, Філіппіни, де, за оцінками Організації Об’єднаних Націй, ще 114 000 жінок зазнали фізичного та сексуального насильства у 2020 році через карантинні заходи.

У доповіді йдеться, що мігранти, біженці і люди, переміщені всередині своїх країн, які вже входять до числа найбільш вразливих у світі, також належать до тих, хто постраждали непропорційно великою мірою.

Дослідження національних суспільств показало, що мігранти посідають друге місце після бездомності стосовно соціально-економічних наслідків пандемії.

Основний вплив на зайнятість: 80 відсотків сімей сирійських біженців, опитаних у Туреччині, заявили, що принаймні один член сім’ї втратив роботу.

У звіті йдеться, що втрати роботи часто посилюються для мігрантів та переміщених осіб, оскільки вони часто не мають доступу до державних систем захисту.