Росія заблокує Facebook, Twitter і YouTube за законом

“Російські законодавці представили законопроект, який, у разі його прийняття, дозволить уряду обмежувати доступ до Інтернету на території Росії для соціальних мереж США”,- повідомляє Reuters.

Автори законопроекту, більшість з яких представляють правлячу партію «Єдина Росія», заявили, що отримали скарги від місцевих ЗМІ, таких, як Russia Today, РИА Новости і Крим 24, на те, що їх профілі в Twitter, Facebook і YouTube були заблоковані або позначені.

У серпні Twitter почав маркувати акаунти кількох російських ЗМІ, як «ЗМІ, пов’язаних з державою», а також облікові записи їх деяких ключових посадових осіб, що, в свою чергу, засудила Росія.

«Актуальність прийняття законопроекту обумовлена ​​численними випадками необґрунтованого обмеження доступу громадян України до інформації російських ЗМІ на певних інтернет-ресурсах, в тому числі зареєстрованих за межами Росії»,- йдеться в примітці до законопроекту.

Щоб законопроект набув чинності, він повинен спочатку бути схвалений депутатами Державної Думи (нижньої палати російського парламенту), а потім схвалений Радою Федерації (верхньою палатою парламенту) і підписаний президентом Володимиром Путіним.

Відповідно до законопроекту, головний прокурор Росії і міністерство закордонних справ визначать, які інтернет-ресурси обмежують доступ до «соціально важливої ​​інформації за ознакою національності, мови або в зв’язку з введенням санкцій проти Росії або її громадян».

У законопроекті йдеться, що російський наглядовий орган в сфері зв’язку, Роскомнадзор, матиме право заблокувати їх повністю або частково.

“Росія давно намагається отримати більший контроль над використанням Інтернету на своїй території. Федеральна служба безпеки (ФСБ) наказала деяким великим інтернет-компаніям країни надати їм необмежений доступ до своїх систем”,- повідомляє The Bell.

LinkedIn від Microsoft був заблокований в Росії після того, як суд ухвалив, що компанія порушила правила зберігання даних, прийняті в 2015 році, згідно з якими всі дані про громадян Росії повинні зберігатися в країні.