Прокуратура Грузії продовжує домагатися видачі Саакашвілі

Прокуратура Грузії продовжує офіційні спроби екстрадиції колишнього президента Михайла Саакашвілі з України, засудженого грузинським судом до шести років позбавлення волі за звинуваченням у зловживанні владою і переслідуванні опозиції.
Представник грузинської прокуратури заявив в четвер, що відновлення Саакашвілі українського громадянства новим президентом України Володимиром Зеленським, «ніяк не впливає на хід судового розгляду проти нього в Грузії».
Предметом розгляду проти Саакашвілі є зловживання владою на посаді глави держави (2004-2013).
У червні 2018 року він був засуджений судом Грузії до шести років позбавлення волі на підставі звинувачення в тому, що за його наказом в якості президента Грузії в 2005 році було скоєно напад на його політичного опонента, опозиціонера Валерія Гелашвілі, якого група людей жорстоко побила прямо в центрі Тбілісі.
У січні 2018 року грузинський суд засудив Саакашвілі до трьох років позбавлення волі за звинуваченням в незаконному використанні закону про амністію, на підставі якого – «керуючись політичними мотивами» – були достроково помилувані чотири співробітника служби безпеки, засуджених за вбивство банківського службовця.
Колишній президент Грузії відкидає ці звинувачення і відповідає, що в його справі прокурори керуються політичними мотивами.
Саакашвілі, якому у вівторок президент України Володимир Зеленський відновив громадянство України, прибув до Києва в середу. Він неодноразово висловлював бажання повернутися після двох років відсутності в Україні, щоб відновити боротьбу з корупцією в українській державній адміністрації.