За 10 років кількість студентів зменшилася вдвічі

Міністр освіти і науки Ганна Новосад вчора, 24 грудня, заявила, що в період з 2009 по 2019 рік кількість студентів в українських університетах зменшилася майже вдвічі.

Таку неприємну, але цілком очікувану статистику, глава профільного міністерства повідомила під час презентації Концепції реформи фінансування та управління вузами. При цьому точну кількість студентів, які на сьогодні навчаються в університетах країни, міністр не озвучила.

Зокрема, Новосад підкреслила: «Зменшення надходження коштів призводить до зменшення кількості викладачів, але зі значним запізненням. Тому на таку саму кількість викладачів виділяється менше коштів».

Також проблемами фінансування українських університетів перейнявся прем’єр-міністр Олексій Гончарук. Вчора він заявив, що виділення грошей із державного бюджету вищим навчальним закладам буде залежати від конкретних результатів їх діяльності.

За словами прем’єра, уряд відходить від традиційної практики фінансування за кількістю студентів. На його думку, це дасть можливість підвищити якість освіти і стимулюватиме економічно раціональну поведінку університетів.

Також профільне міністерство планує з 2021 року запустити систему моніторингу працевлаштування випускників університетів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що освітня стратегія уряду Канади передбачає істотне збільшення кількості студентів із України.

У школах Норвегії вводиться новий предмет – критичне мислення, мета якого – підготувати учнів до випробувань в реальному і цифровому світі.