Брак фахівців робітничих професій змушує владу приймати креативні рішення

Катастрофічне падіння престижності робітничих професій серед молоді, неадекватні заробітні плати за які молоді спеціалісти не хочуть працювати і звільняються, змусили владу шукати нові підходи середньої професійно-технічної освіти.

В цьому році в Міністерстві освіти і науки була розроблена і представлена концепція реформування професійної освіти. Керівник директорату МОН Ірина Шумик, коментуючи стан цього сектора системи освіти, підкреслила, що «це модернізація матеріально-технічної бази; перепідготовка працівників викладачів і майстрів виробничого навчання; співпраця з роботодавцями».

Роботодавці зацікавлені в тому, щоб студенти після закінчення навчання відразу йшли до них працювати, тому починає впроваджуватися система дуальної освіти, суть якої в тому, що студент протягом двох років половину часу проводить в навчальних аудиторіях, а половину – безпосередньо на робочому місці, застосовуючи на практиці свої знання і отримуючи за це заробітну плату.

«У контексті співпраці з роботодавцями з’явилася ідея розвивати дуальну освіту. Фактично в Україні така освіта регламентується законодавством з 2017 року», – розповіла Ірина Шумик.

Напружена ситуація на ринку праці в Україні змушує роботодавців вже під час навчання залучати на виробництво молодих людей, оскільки вони хочуть отримати фахівця, максимально наближеного до умов виробництва. Пілотні проекти дуальної освіти були випробувані в училищах Запоріжжя, Львова та Києва, показавши відмінні результати.

Про те, що ситуація в професійній освіті в нашій країні більш ніж скрутна говорить той факт, що на 2019 рік влада Києва вкладають 52 мільйони гривень в установи системи професійної освіти, це майже вдвічі більше, ніж в 2018 році.

Нагадаємо, Міжнародний університет логістики і транспорту у Вроцлаві (Польща) ввів дуальну освіту, яке передбачає, що студент 3 дні вчиться, а два дні працює в обраній компанії, отримуючи заробітну плату.

Джерело: www.eurabota.ua

20.12.2018