Польща відмовляється від газу з Росії

Уповноважений уряду Польщі щодо стратегічної енергетичної інфраструктури Петро Наїмські заявив по радіо Siódma9.pl, що не планує продовжувати контракт з російською державною корпорацією «Газпром» на постачання російського блакитного палива.

За його словами, Варшава сподівається почати поставки газу по трубопроводу “Baltic Pipe” з 1 жовтня майбутнього року.

«Ми не будемо продовжувати контракт з російським «Газпромом», – сказав Наїмські.

Польський чиновник вважає, що «Baltic Pipe» дозволить постачати необхідну кількість газу для польської економіки без залучення російських джерел.

Раніше голова правління польської нафтогазової компанії PGNIG Павло Маєвський коментував, що не виключає поставки газу з Росії після закінчення контракту з “Газпромом” в 2022 році.

Польща зараз купує у Росії до 10 мільярдів кубометрів газу на рік. Термін дії договору закінчується в 2022 році, і Варшава неодноразово заявляла, що не буде його продовжувати.

Кілька років тому глави урядів Польщі та Данії підписали меморандум про будівництво Балтійського газопроводу. Згідно з документом, проект повинен бути реалізований у 2022 році. Його вартість складе близько 1,7 мільярда євро. Трохи більше половини цієї суми внесе польський газовий оператор Gaz-System, який неодноразово заявляв, що має намір імпортувати великі обсяги газу по цьому трубопроводу, що пов’язано із закінченням у 2022 році контракту на поставку блакитного палива з Росії.