В Україні заробити неможливо – доводиться їхати за кордон

Експерт ринку праці Тетяна Пашкіна переконана, що головна причина масової трудової міграції українців – дуже низька оплата праці.

Трудовая миграция украинцев

На думку експерта ринку праці Тетяни Пашкиной, якби середня заробітна плата в Україні була б хоч приблизно рівнозначна з рівнем оплати праці, який пропонують українцям закордонні роботодавці, українські громадяни набагато менше б їхали працювати в інші країни.

В першу чергу, незадовільна заробітна плата, яка пропонується на українських підприємствах, змушує українців виїжджати в інші країни. Навіть незважаючи на всі витрати, які йдуть на дорогу, житло, харчування та інші витрати, українцям набагато вигідніше працевлаштуватися в тій же Польщі, ніж отримувати неадекватну заробітну плату в Україні, на яку не те, що сім’ю утримувати, а одній людині прожити практично нереально.

За розрахунками експерта, якщо б заробітна плата в Україні становила 70 відсотків того, що заробляють українці в Польщі, то українці менше б виїжджали працювати за кордон.

Роботодавці Польщі, Чехії, Словаччини та інших країн у переважній більшості випадків зацікавлені в українських фахівцях, оскільки в цих країнах спостерігається гостра нестача робочої сили. Останнім часом все більше фірм оплачують житло і харчування, організовують безкоштовні курси вивчення мови. Одним словом, роблять все можливе, щоб наші співгромадяни працювали в їх країні як можна довше.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося про рівень середньої заробітної плати у Львівській області, яка на сьогодні становить 5 500 гривень.