Плани Макрону щодо французького ядерного відродження

Еммануель Макрон минулого тижня оголосив про «відродження французької атомної промисловості» з масштабною програмою будівництва до 14 нових ядерних реакторів. Він сказав, що до 2050 року країна покладе край своїй залежності від викопного палива і досягне вуглецевої нейтральності.

Це відступ від колишньої позиції Макрона, який обіцяв знизити залежність Франції від атомної енергетики.

“Наша країна потребує (…) відродження французької атомної промисловості”, – сказав Макрон у промисловому місті Бельфор на сході Франції, куди він відправився, щоб похвалити технологічні досягнення країни.

Французький центристський президент, який, як очікується, оголосить про свою передвиборчу кампанію цього місяця, добре поінформований про дебати з питань енергетики напередодні весняного голосування, яке пройде на тлі зростання споживчих витрат. Екологічні проблеми також перебувають у центрі уваги французьких виборців.

Крок Макрона також є ключовим моментом у дебатах з ядерної енергетики на європейському рівні. Розбіжності з цього питання стають дедалі очевиднішими, оскільки лідери основних європейських країн обіцяють боротися за запобігання кліматичній катастрофі та подолання енергетичної кризи, спричиненої різким зростанням цін на газ та електроенергію. “Криза частково пов’язана зі скороченням виробництва атомної енергії”, – зазначає британська газета Guardian.

Французький уряд доклав великих зусиль і успішно переконав Європейську комісію оголосити ядерну енергію «зеленим джерелом енергії», що означає, що її можна фінансувати як екологічно чисте джерело енергії.

Макрон переконав коаліцію країн із аналогічними поглядами на майбутнє ядерної енергетики підтримати його бачення прискорення нульових викидів та енергетичної незалежності. Це призвело до обміну різкими зауваженнями з групою країн на чолі з Німеччиною, яка не довіряє поширенню ядерних технологій і цього року має намір закрити свої останні атомні реактори, що ще діють, відповідно до політики, прийнятої в 2011 році колишнім канцлером Ангелою Меркель після аварія на Фукусімі. Японії.

Майже 75 відсотків електроенергії у Франції виробляється атомними електростанціями.

Кандидати у президенти Франції від правих також висловилися на підтримку будівництва більшої кількості ядерних реакторів, наголосивши, що країна «має зберегти свій суверенітет» у галузі енергетики.

Ліві критики попереджають, що це занадто дорого обійдеться платникам податків, а активісти-екологи не переконані в безпеці атомної енергетики загалом і порушили питання безпеки радіоактивних відходів, які залишаються смертоносними протягом десятків тисяч років.

Природоохоронні групи кажуть, що Макрон не консультувався щодо цього питання з парламентом.