Корабель рідкісного типу знайдений похованим в море біля узбережжя Норвегії

Норвезькі археологи виявили довгий рідкісний корабель, похований в Зелестаді, середньовічному археологічному місці на південний схід від Осло. “Це перша подібна знахідка в Норвегії за останні 100 років”,- пишуть місцеві ЗМІ.

Велика частина корабля згнила за століття, але археолог доктор Кнут Паша з Норвезького інституту досліджень культурної спадщини вважає, що конструкція залізних цвяхів все ж дозволить створити копію. Корабель має довжину близько 19 метрів і ширину 5 метрів, що ставить його в один ряд з добре збереженими кораблями вікінгів Osseberg і Gokstad, які виставлені в столиці Норвегії. Ці кораблі були знайдені на західній стороні широкого фіорду в Осло.

У минулому вікінги зазвичай припливали на Британські острови, потім вторгалися і колонізували узбережжя, про що свідчать археологічні розкопки, а також скандинавські слова і назви островів сьогодні. Північні вікінги також досягли Ісландії, Гренландії, Ньюфаундленду і Північної Америки.

«Військовий корабель, знайдений в Зелестаді, датується періодом між 750 і 850 роками»,- сказав доктор Паша BBC. Він каже, що початкові дані показують, що він сильно відрізняється від інших кораблів, і «це дійсно цікаво». Вважається, що тут міг бути похований король.