Феномен Ель-Ніньо винен в скороченні біорізноманіття комах

Нове дослідження припускає, що тепла, суха погода, принесена Ель-Ніньо, винна в різкому скороченні популяції копалин жуків в Амазонії, повідомляє UPI.

Жуки-добрива транспортують і переробляють поживні речовини, а також розсіюють насіння. Здоров’я популяцій жуків можна використовувати в якості показника здоров’я екосистеми.

Більшість досліджень наслідків посухи та лісових пожеж в Амазонії фокусують увагу на деревах, але нові дослідження показують, що Ель-Ніньо також чинить негативний вплив на флору та фауну.

В рамках широкомасштабного дослідження між 2010 та 2017 роками вчені підрахували фрикційних жуків 98 видів, що мешкають в 30 місцях в джунглях Амазонки в Бразилії. У 2010 році на 30 випробуваних ділянках було підраховано близько 8000 жуків, а в 2016 році, після місяців спеки та сухої погоди, принесених Ель-Ніньо, було всього близько 2600 жуків.

Попередні дослідження показали, що райони, які постраждали від спеки, посухи та діяльності людини, більшою мірою схильні до пожеж у джунглях. Нові дослідження показали, що зменшення кількості фрикційних жуків більше в лісах, де сталися пожежі, ніж в районах, порушених тільки спекою і посухою. «Ми знайшли набагато менше жуків-колючок після Ель-Ніньо, і тим, хто вижив, було важко виконувати свою роботу по розподілу поживних речовин і насіння в постраждалих від посухи районах джунглів і в лісах, де також сталися пожежі», – сказав Родріго Фадин з Федерального університету штату Парра в Бразилії.

Результати дослідження були опубліковані в Biotropica, додає БТА.