Ліван вимагає арешту власника і капітана корабля «Росус», що доставив вибухівку до Бейруту

Влада Лівану звернулася до Інтерполу з проханням видати міжнародний ордер на арешт двох російських громадян – власника і капітана судна «Росус», які доставило 2700 тонн аміачної селітри в порт Бейрута в 2013 році.

За даними національного агентства Al Vatania, ліванський прокурор Фаді Савван, який веде розслідування справи про вибух в Бейруті 4 серпня, 1 жовтня направив до Генеральної прокуратури клопотання про арешт двох російських громадян. Прокуратура, в свою чергу, звернулася з цього приводу до Інтерполу. Відзначається, що делегація ліванських слідчих і спецслужб раніше відвідала Кіпр для зустрічі з судновласником.

Імена власника і капітана «Росус» в агентстві не називаються.

ТАСС вказує, що, за словами Бориса Прокушева, який в 2013 році був капітаном корабля, власником судна на той момент був бізнесмен з Хабаровська Ігор Гречушкін, що проживає на Кіпрі.

За даними Союзу моряків, в 2013 році судно йшло під молдавським прапором і перевозило небезпечний вантаж з Батумі в Мозамбік, зробивши незапланований візит до порту Бейрута. Там його затримали влади порту через технічні несправності.

Вантаж аміачної селітри, вивантажений шість років тому в порту Бейрута, зберігався на складі. Він вибухнув 4 серпня, сила вибуху оцінювалася в 1,5 тисячі тонн тротилового еквівалента. В результаті вибуху були зруйновані і пошкоджені тисячі будинків, 193 людини загинули, 6500 отримали поранення і понад 300000 залишилися без даху над головою. За даними МВС Лівану, вибух був викликаний спалахом понад 2700 тонн нітрату амонію під час зварювання.

У зв’язку з вибухом було арештовано більше 20 осіб, в тому числі колишній директор порту Хасан Крейтем і начальник митниці Бадрі Дахер.