Українці, що працюють в інших країнах, вплинули на зростання зарплат на батьківщині

У Національному банку України (НБУ) підрахували, що протягом 2019 року реальна середня заробітна плата в країні збільшилася на 9,8 відсотка.

Одним з головних чинників, який вплинув на таке істотне збільшення оплати праці, аналітики НБУ вважають велику кількість українців, які протягом року працювали за кордоном. Роботодавці просто були змушені підвищувати зарплати, щоб утримати працівників.

Так, в інфляційному звіті за січень 2020 року зазначається, що «згідно з результатами опитувань підприємств, третина з них відзначала брак робочої сили серед найбільших факторів, що обмежують їх здатність збільшувати виробництво».

Фахівців не вистачало у всіх секторах економіки. Найбільший дефіцит був зафіксований у будівельній галузі та переробній промисловості.

«Значна частина трудових мігрантів – представники дефіцитних сьогодні робітничих професій»,– підкреслили в НБУ.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що згідно зі статистикою, в 2019 році істотно зросла кількість українських трудових мігрантів у Польщі, вік яких не перевищує 25 років.

У міністерстві розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства вважають, що проблеми в економіці України в 2020 році будуть наростати.