Португалія прийняла закон про евтаназію

Парламент Португалії схвалив у четвер законопроект про легалізацію евтаназії, який в даний час можливий тільки в декількох країнах, повідомляє politico.eu.

Пропозиція соціалістів отримала більшість голосів з 127 голосами “за”, 86 “проти”, 10 утрималися.

Закон, однак, вимагає повторного голосування, а його противники, які протестували за межами парламенту, вимагають референдуму і рішення Конституційного Суду.

Португальське голосування послідувало за аналогічним кроком минулого тижня в нижній палаті парламенту Іспанії. В обох країнах це питання викликало палкі дебати.

“Припинити таким чином непотрібні страждання-це гуманна і глибоко моральна позиція”, – сказала Ізабель Морейра з правлячої Соціалістичної партії. “Переслідування як злочинців тих, хто допомагає пацієнтам з невиліковними захворюваннями, є підтвердженням нетерпимості”.

Прохання пацієнтів про добровільне припинення свого життя повинні подаватися як мінімум двічі і за згодою як мінімум двох лікарів. Пацієнти повинні бути психічно здоровими.

“Життя-це право, але це не повинно зобов’язувати жити з жахливими стражданнями!”,- каже Мойес Феррейра з лівого блоку. “Мова йде не про вбивство, а про допомогу і співчуття до страждань інших”.

У 2018 році спроба легалізувати евтаназію була переможена п’ятьма голосами в Асамблеї Республіки.

Комуністична партія Португалії приєдналася до консервативних і вкрай правих депутатів, які виступили проти цього заходу, яка була підтримана лівим блоком, захисниками навколишнього середовища і правозахисними партіями, а також невеликою правою партією.

“У нас ще є час, щоб уникнути рішень, про соціальні та людські наслідки яких ми будемо шкодувати в майбутньому”, – заявив депутат від комуністів Антоніо Філіппе, який закликав збільшити інвестиції в паліативну допомогу в системі громадської охорони здоров’я. “Пристойна держава не може зобов’язати своїх громадян вибирати між стражданням і смертю”.

Опитування показують, що більшість громадян підтримують евтаназію.

Для підтвердження кожного референдуму потрібна явка більше 50 відсотків.

Петиція з 60 000 підписів може спровокувати референдум в парламенті, але більшість законодавців зобов’язані голосувати.

Глава держави Португалії, президент Марсело Ребело де Соса, який є католиком, також може ускладнити прийняття закону, вимагаючи додаткових політичних дебатів або подання законодавства на розгляд Конституційного Суду.

Конституція говорить: “Людське життя недоторканне”.

У Європі Бельгія, Нідерланди та Люксембург легалізували евтаназію, А Швейцарія допускає самогубство. Канада, Колумбія, Австралійський штат Вікторія і ряд штатів США також допускають деяку форму підтримуваної смерті.

У 2007 році Португалія дозволила аборт, а через три роки одностатеві шлюби.