Найближчим часом всі ліки можуть істотно подорожчати

На розгляді Верховної Ради знаходиться проект закону про лікарські засоби. У разі його прийняття, ціни в українських аптеках зростуть на 15 відсотків.

 цены на лекарства

Нові зміни в закон про ліки, які можуть бути прийняті найближчим часом, призведуть до неминучого стрибка цін. Експерти громадської організації «Всеукраїнська аптечна палата» стверджують, що за все доведеться платити простим українським громадянам.

За твердженням представника громадської організації В’ячеслава Сауца, якщо зміни все-таки приймуть, то «перш за все програють клієнти, пацієнти, покупці. Знизиться конкуренція серед роздрібних аптек. Регулювання цін на ліки буде не з ринковою націнкою в 10 відсотків, а лише державної – 25 відсотків. А значить, ціни зростуть на 15 відсотків».

При цьому нависне загроза блокування державної програми «Доступні ліки» для хворих астмою, діабетом і серцево-судинними захворюваннями. В налагоджену роботу аптечних мереж буде внесений дисбаланс, адже кожен підприємець прогнозує потребу. Повинен закупити товар у дистриб’юторів з відстрочкою платежу за повною ціною, не заробивши на ліках нічого, чекати, щоб держава покрила різницю в ціні. Якщо продавець не виплачує борг дистриб’ютору, той блокує відвантаження товару. «Це прямий шлях до тотального дефіциту ліків», – наголосив В. Сауц.

Нагадаємо, раніше ми писали про нову ціну на газ для населення, яка, на думку народного депутата Сергія Власенка, не має жодних економічних обґрунтувань.

Джерело: www.eurabota.ua

01.11.2018