Вчений: “Коронавірус, ймовірно, прийшов із ринку тварин в Ухані”

“Через два роки після початкової епідемії нового коронавірусу шановний біолог-еволюціоніст надав додаткові докази того, що ринок тварин Хуанань у китайському місті Ухань, ймовірно, був місцем походження вірусу”, – повідомляє DPA.

Майкл Воробей, вчений з відділу екології та еволюційної біології Університету Арізони, резюмує ключові події з грудня 2019 року до січня 2020 року у статті, опублікованій у журналі Science.

Він склав хронологію перших відомих випадків, зібрану з різних джерел, включаючи інформацію з газет та доступні дані лікарень.

За словами Спарроу, той факт, що більшість ранніх симптоматичних випадків можуть бути пов’язані з ринком тварин у Хуанані, є незаперечним доказом того, що пандемія виникла на ринку.

Проте переконливих доказів поки що не представлено, оскільки на момент спалаху на ринку не було зразків тварин, а ринок Хуанана було швидко закрито та продезінфіковано, написав він.

Це не означає, що таємниця, що оточує епідемію, ніколи не буде розкрита.

Переконливі докази можуть бути отримані шляхом аналізу просторових моделей ранніх випадків захворювання в Ухані та додаткових геномних даних із більшої кількості зразків від пацієнтів на той час.

«Від цих зусиль залежить запобігання майбутнім пандеміям», – сказав він.

Вперше вірус з’явився в Ухані наприкінці 2019 року.

Групі експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) було дозволено поїхати до Китаю понад 12 місяців, і вони повернулися без явних результатів.

Команда заявила, що незрозуміло, чи був ринок джерелом пандемії.

Китай не хоче вирішувати подальших розслідувань на місці. Уряд США входить до тих, хто звинувачує Китай у приховуванні інформації від експертів.

Пекін звинувачує Сполучені Штати та інші країни у використанні пандемії, щоб з’ясувати, як вони почали проводити політичні атаки.