Українці в наступному році можуть не дочекатися підвищення заробітних плат

Резервів для того, щоб в наступному році істотно підвищити заробітні плати українським працівникам немає.

Про те, що роботодавці вичерпали всі можливості, щоб в подальшому значно підвищити оплату праці найнятим фахівцям, заявив генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов. Він стверджує, що це пов’язано перш за все з великим фінансовим навантаженням на бізнес, тільки тарифи на газ протягом осені виросли на 30 відсотків.

Як можна планувати підвищення заробітної плати в таких непередбачених умовах, коли «ми прораховуємо річний план виробництва, собівартість продукції. І в тій собівартості частка зарплати, енергоносіїв, інші витрати. І тут держава, без попередження піднімає тариф на 30 відсотків. Що мені, як підприємцю, робити?».

Іллічов прямо звинуватив керівництво країни в тому, що працівники масово виїжджають до Польщі та інші країни через низькі зарплати. На думку генерального директора Федерації роботодавців, кадрова криза спостерігається в наслідок того, що український уряд протягом десятиліть проводить політику, яка сприяє розвитку сировинної економіки, «а в таких країнах, де розвиваються галузі з низькою доданою вартістю, не буває високих зарплат».

Нагадаємо, міністр соціальної політики Андрій Рева недавно заявив, що 75 відсотків українських компаній виплачують працівникам зарплату, яка не перевищує 4 тисячі гривень.