Токаєва обрали президентом Казахстану, що супроводжувалося акціями протесту

Згідно з попередніми результатами, тимчасовий президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, обраний наступником ветерана-правителя Нурсултана Назарбаєва, переміг на дострокових президентських виборах, набравши майже 71% голосів. При цьому сам Нурсултан Назарбаєв, зберігає широкі повноваження.
Назарбаєв, який правив нафтовидобувним Казахстаном майже три десятиліття, вибрав 66-річного професійного дипломата своїм наступником, після того, як він пішов у відставку в березні. Відповідно до угоди про поділ влади, 78-річний Назарбаєв залишився головою впливового Ради безпеки і очолив правлячу партію «Нур Отан».
Опоненти (їх всього було 6) назвали вибори несправедливими, що викликало публічні протести, незважаючи на обмежувальні закони Казахстану про свободу вираження поглядів.
Під час недільного голосування поліція заарештувала 500 осіб на мітингах в Алмати і Нур-Султана.
У понеділок число протестуючих було набагато менше, оскільки в Алмаатинский парку, де проходив недільний мітинг, зібралися сотні поліцейських.
Казахська держава строго контролює внутрішню політику. Переважна більшість місцевих ЗМІ не критикують Назарбаєва, а соціальні мережі і онлайн-платформи для повідомлень були обмежені під час недільних виборів.
Спостерігачі від Організації з безпеки і співпраці в Європі, яка зазвичай називає вибори в Казахстані невільними, несправедливими, повинні провести брифінг про свої висновки сьогодні.
Тим часом Токаєв отримав привітання від інших лідерів країн Центральної Азії, таких як узбекистанський і киргизький президенти. «Ми повинні об’єднатися, щоб працювати для майбутнього Казахстану»,- написано на сайті кампанії Токаєва.
Старша дочка Назарбаєва Даріга стала спікером Парламенту, отримавши посаду, яку раніше займав Токаєв. Крім того, члени сім’ї екс-президента контролюють деякі ключові активи бізнесу, такі як найбільший банк Казахстану, «Халик».