Чеські університети стають дедалі популярнішими серед молодих українців

Недавнє соціологічне дослідження аналітичного центру CEDOS показало, що українці, які приїхали на навчання до Чехії, дуже швидко проходять період адаптації і успішно інтегруються в чеське суспільство.

Згідно даних дослідження, рівень володіння чеською мовою студентів з України досить високий: 60 відсотків розмовляє чеською, цього цілком вистачає для успішного навчання в університеті, всі, хто приїхав володіють чеською для повсякденного спілкування. При цьому 80 відсотків опитаних зазначили, що у них є позитивний досвід на місцевому ринку праці.

Результати соціологічного дослідження підтверджують, що при такому високому рівні інтеграції в чеське суспільство, переважна більшість українців, які закінчать навчання, мають великі шанси знайти роботу і залишитися жити в Чехії. Але планують такий варіант тільки 37 відсотків молодих українців, 36 відсотків ще не визначились з планами на майбутнє. В інші країни Європейського союзу збираються 15, а в Україну – лише 8 відсотків студентів.

Зростаюча популярність Чехії в якості країни для навчання обумовлена ​​можливістю отримати безкоштовну освіту і відносно низькими витратами на проживання в порівнянні з іншими країнами Євросоюзу.

Нагадаємо, протягом останнього десятиліття щороку кількість іноземних студентів в університетах Німеччини збільшується на 8 відсотків.