Транзит газу з Росії через Україну досяг 30-річного мінімуму

Обсяг транзиту газу з Росії через Україну в 2020 році знизився на 38 відсотків і склав 55,8 мільярда кубометрів. Про це повідомив Сергій Макогон, який є главою оператору газотранспортної системи України.

«Це найнижчий показник за 30 років», – повідомив глава «Газпрому» виданню «Економічна правда».

За його оцінкою, з урахуванням проектної потужності газотранспортної системи України в 146 млрд. кубометрів транзиту, це означає, що газотранспортна система країни завантажена менш ніж на третину.

“Крім того, з-за «Турецького потоку» Київ може втратити газ, який раніше призначався для Угорщини, Сербії та Хорватії. Це позбавить Україну ще 15 млрд. кубометрів транзиту”,- додав Макогон.

Москва і Київ в кінці грудня 2019 року підписали пакет угод про продовження транзиту газу через Україну, в тому числі п’ятирічну угоду про транзит, за яким “Газпром” гарантує прокачування 65 млрд. кубометрів газу в перший рік і 40 млрд. кубометрів газу протягом наступних чотирьох років.

Ці угоди забезпечували продовження транзиту з 1 січня після закінчення терміну дії попереднього контракту.

Також, згідно з протоколом про співпрацю в газовій сфері, «Газпром» і «Нафтогаз» можуть розглянути можливість прямих поставок газу на Україну зі знижкою, у порівнянні з вартістю європейського транзиту в залежності від обсягів. Однак про такі переговори поки не повідомлялося.